Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

10 March 2011

Sambut Suami di muka Pintu Mendapat pahala

 Jika cikgu sekolah tanya “siapa nak pahala free-free tak perlu bayar”. Saya rasa semua akan angkat tangan, mana taknya benda free siapa tak nak.

Namun itulah perkara yang jarang diberi perhatian dan terlepas pandang oleh kebanyakan wanita tentang menyambut kepulangan suami tercinta daripada bekerja. Istimewanya wanita ialah, segala perbuatan dan setiap apa yang disentuh oleh jari halusnya dalam ruang lingkup rumahtangganya akan mendapat pahala, free bukan??

Sedar tak sedar samada si suami seorang yang cerewet atau tidak, si suami sebenarnya memerlukan bantuan seseorang terutama isteri untuk menghilangkan penat, dahaga, lapar, tekanan yang sedang ditanggungnya, oleh itu isteri kena pandai memahami mood suami.


Sambutlah kepulangan suamiSENYUMANSenyuuum, tak perlu kata apa-apa

Sambutlah suami dengan senyuman dan muka yang gembira, tunjukan wajah yang manis, ini semua akan menghilangkan rasa letih dan tekanan di hati suami. Janganlah sambut suami dengan muka muram, acuh tak acuh, muka masam seperti cuka mahupun melepaskan peluru berpandu “buatan US”
Rasulullah bersabda: Ertinya: “Siapa sahaja seorang isteri bermuka muram di hadapan suaminya, maka dia dalam kemurkaan Allah SWT hingga dia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya”
Bergitulah besarnya  nilai senyuman seorang isteri kepada suaminya yang memangkinkan rasa riang dan gembira kepada rumah tangga amnya dan suami khususnya yang apabila jika suami balik dengan keadaan yang letih boleh terus segar seperti minum redbull. Dan jika menyambut suami dengan muka muram akan mendapat kemurkaan Allah SWT sehinggalah isteri menjernihkan keadaan dengan menggembirakan suami, kerana keredhaan Allah itu terletak pada keredhaan suami.


CIUM TANGAN

Buka saja pintu persilakanlah suami masuk dengan penuh hormat dengan kata-kata yang lemah lembut. Ciumlah tangan suami dengan rasa kasih dan hormat serta meminta maaf walaupun tiada kesalahan yang dilakukan pada hari itu. Jangan jadi sehingga wanita yang hulurkan tangan dan dikucup oleh suami seperti amalan barat.
Dalam hadis Rasulullah ada menyebut bahawa seseorang lelaki bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua, bergitulah Maha Pengampunnya Allah. Dosa gugur dari celah tangan dengan hanya bersalaman dengan suami, jadi rebutlah perluang semasa keluar rumah, balik rumah, tidak semestinya selepas solat berjemaah sahaja dan kalau boleh minta maaf walaupun tak buat salah.
Ajarlah anak-anak supaya bersalaman supaya tertanam sifat hormat dan kasih kepada ibubapa serta ucaplah terima kasih jika suami belikan buah tangan atau hadiah. Ajarkan juga anak-anak supaya ringan mulut untuk ucap terima kasih jika terima pemberian. Insyah Allah rumah tangga kita akan sentiasa dalam keredhaanNya dan penuh dengan keberkatan serta kegembiraan. 

Inyah Allah bahagiaNama Islam dan Maksudnya

Anda Juga Berminat


2 comments:

Keyyah said...

yup benda simple yg slalu kita terlepas pandang...

ni asa mcm xnk keja je nnt lepas kwen...dok umah tggu suami balik ja..hehe

asmariamy said...

keyyah: Elok juga tu, boleh jaga anak, didik anak. Tapi kalau keadaan memaksa isteri bekerja untuk meringankan beban suami, boleh juga amalkan bersalaman dan cium tangan, cuci baju suami, masak nasi, beri anak makan setiap inci yang wanita buat utk r/tangga akan membawa pahala, blh rujuk di:

http://edarannama.blogspot.com/2010/05/tugas-isteri-merupakan-ibadah-yang.html

Inyah Allah saya akan update blog ini.

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP