Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

13 March 2011

Isteri Adalah Hamba Atau Raja

Isteri dijadikan bukan kerana gelaran isteri jadi si isteri kena melakukan kesemuanya (melayani suami dan anak, segala kerja rumah). Atau disebabkan isiteri adalah isteri tak boleh tidak kena buat juga. Atau isteri merupakan hamba kepada suami. Ada juga isteri yang ‘berkuasa’ di rumah.’ Pentadbir dan ‘mengontrol.’ Sebenarnya isteri bukan hamba dan bukan juga raja

Gambar Hiasan "Isteri Solehah" (google)
Khidmat isteri kepada suami adalah untuk meninggikan darjat isteri kerana melaksanakan tanggungjawab yang berat dalam mengurus rumahtangga suami. Setiap apa yang dilakukan dalam rumahtangganya Allah kira sebagai kebajikan atau perbuatan yang baik seorang isteri. Itu pekerjaan asas dalam rumahtangga, Kalau isteri boleh melayan fizikal suami dengan seni-seninya yang lebih halus, lebih tinggilah lagi pahala kebajikan untuknya(isteri).

Inilah keistimewaan seorang isteri, tidak perlu susah-susah buat kebajikan di luar rumah. Rumah sendiri merupakan ‘lombong pahala’ yang banyak dan tak akan habis . Selain itu, isteri juga boleh menggilap keimanan mereka kepada Allah SWT dengan melakukan tugasan rumah dengan sabar, melayan karenah anak-anak, malayani suami. Dengan ini juga tidaktimbul mengenai isteri menuntuk ‘elaun’ sebab melakukan kerja ini dan itu, tetapi isteri tahu buat kerja rumah semata-mata keredhaan Allah dan menuntut elaun pahala dariNya.

Ada setengah isteri sudah pandai mengarah-arah suami melaksanakan kerja-kerja rumah, salin lampin anak dan sebagainya. Sifat mengarah-arahkan suami membuat kerja rumah akan memudaratkan kasih sayang dan menampakan si isteri tidak menghormati suaminya sebagai ketua keluarga.

Sekiranya isteri melaksanakan tanggungjawab dengan ikhlas, maka dengan sendirinya Allah akan kurniakan rasa kasihan belas pada suami untuk menolong isteri yang letih seharian menguruskan rumahtangga.

“Kasihan isteri aku, seharian keletihan menguruskan anak-anak dan rumahtangga. Eloklah aku tolong mandikan anak-anak petang ini.”

“Sabarnya isteri aku, tiap-tiap hari rutin yang sama, tidak pernah pun aku dengar dia mengeluh. Esok aku off bolehlah dia rehat aku yang tolong dia buat kerja rumah.”

“Sudah berapa lama kami bernikah, dia tak pernah meminta ini dan itu, tak pula mengeluh. Minggu depan nak bercuti lah, err… belikan hadiah sikit biar menjadi kejutan yang dia tak akan lupakan.”

 ‘Monolog dalaman’ yang dipaparkan ini merupakan contoh niat yang terdetik dengan spontan dan ikhlas, dan suami bersedia melakukan kerja tanpa disuruh dan diarah-arah. Ini yang dinamakan timbangrasa dalam rumahtangga, ini akan mengeratakan lagi kasih sayang antara suami dan isteri.


Nama Islam Dan Maksud Nama

Anda Juga Berminat


No comments:

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP