Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

There was an error in this gadget

28 September 2011

BERBLOGING DENGAN ANDROID

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada "reader2" ku. Saya harap semua dalam keadaan sihat bahagia disamping keluarga. Ini adalah kali pertama saya berblog menggunakan android, dan untuk follower edarannama.blogspot.com kali ni blog ini akan meluaskan niche daripada niche nama Islam, keagamaan, rumahtangga kepada niche yang lebih luas. Blog ini akan berkongsi tentang tips photografi, kehidupan saya dan keluarga (diari), perniagaan.
Diharap dengan peluasan niche ini akan memeriahkan lagi blog ini. Dan saya ingin mengucapkan banyak2 terima kasih kepada follower2, pelawat Nama Islam dan silent reader, tanpa anda semua tiadalah blog saya ini.
Published with Blogger-droid v1.7.4

06 August 2011

This will make your "Balik Kampung" trip this Raya extra special




      Have your new Proton Inspira delivered in time for your trip back home this Raya. With an interest rate of 2.33% p.a, 5 years free servicing and 5 year warranty, your Balik Kampung trip will be extra enjoyable this year. Visit your nearest Proton showroom to put the Inspira to the test.

This Hari Raya is the best time to buy a Proton Inspira.



Nama Islam dan maksud:

Anda juga berminat tentang ini:


Kebencian iblis apabila tibanya ramadhan


        
            Rasulullah s.a.w. ada menyoal Iblis tentang puasa di bulan Ramadhan, jawab Iblis,

Fadilat, faedah puasa dan puasa ramadhan

         Assalamualaikum kepada rakan2 blogger, pelawat blog yang dikasihi semua, dah lama rasanya tak kemaskini blog, sempena hari mulia bulan mulia ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa di bulan Ramadhan ini, semoga ibadah kita mendapat berqah dariNya Insyah Allah. Diharap rakan2 sekalian mendapat apa yang dikehendaki......
         
         Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya. 

13 March 2011

Bila Suami hendak “Out-Station”

kerja jangan tak kerja

Tidak Peka Dan Selalu Mengambil Mudah

Ramai isteri sebenarnya bukan tidak tahu atau lupa, tetapi kurang peka dan mengambil mudah setiap perkara.

Isteri Adalah Hamba Atau Raja

Isteri dijadikan bukan kerana gelaran isteri jadi si isteri kena melakukan kesemuanya (melayani suami dan anak, segala kerja rumah). Atau disebabkan isiteri adalah isteri tak boleh tidak kena buat juga. Atau isteri merupakan hamba kepada suami. Ada juga isteri yang ‘berkuasa’ di rumah.’ Pentadbir dan ‘mengontrol.’ Sebenarnya isteri bukan hamba dan bukan juga raja

Gambar Hiasan "Isteri Solehah" (google)

12 March 2011

Kisah Kehidupan Sayidina Fatimah r.a

Gambar hiasan (google images)

Cuba renungkan antara kisah kehidupan Sayidina Fatimah r.a anak kesayangan Rasulullah SAW sendiri.

Peluang Untuk Wanita Mendapat ganjaran Pahala

Imej dari (www.pahala.us)

Suami menjadi medan kepada isteri untuk mengaut ganjaran pahala dan kebajikan sebanyak-banyaknya dengan cara mentaati, melayani suami sebaik mungkin. Setiap layanan dan kebaikan yang dibuat untuk suami Allah janjikan ganjaran pahala yang berlipat ganda dan nikmat syurga yang maha hebat,… Maha kaya Allah.

10 March 2011

Sambut Suami di muka Pintu Mendapat pahala

 Jika cikgu sekolah tanya “siapa nak pahala free-free tak perlu bayar”. Saya rasa semua akan angkat tangan, mana taknya benda free siapa tak nak.

Namun itulah perkara yang jarang diberi perhatian dan terlepas pandang oleh kebanyakan wanita tentang menyambut kepulangan suami tercinta daripada bekerja. Istimewanya wanita ialah, segala perbuatan dan setiap apa yang disentuh oleh jari halusnya dalam ruang lingkup rumahtangganya akan mendapat pahala, free bukan??

Sedar tak sedar samada si suami seorang yang cerewet atau tidak, si suami sebenarnya memerlukan bantuan seseorang terutama isteri untuk menghilangkan penat, dahaga, lapar, tekanan yang sedang ditanggungnya, oleh itu isteri kena pandai memahami mood suami.


Sambutlah kepulangan suami

09 March 2011

Setiap Sedutan (Susu Ibu) Satu Kebajikan

Rasulullah SAW bersabda:Ertinya – “Seseorang wanita yang redha mengandungkan bayi hasil perhubungan dengan suaminya yang sah dan suaminya redha pula kepadanya, maka Allah akan member ganjaran pahala sebagaimana pahala puasa fisabilillah. Bila ia merasa sakit ketika bersalin, maka Allah tambah lagi pahala yang tidak terkira oleh manusia disebabkan terlalu banyaknya. Bila telah melahirkan anak dan ia menyusukannya dengan susunya sendiri, maka setiap teguk (satu sedutan) Allah berikan satu kebajikan. Bila ia semalaman tidak tidur kerana mengawasi (menjaga) anaknya yang sering menangis kerana sakit dan sebagainya, maka Allah beri lagi pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dalam fisabilillah dengan ikhlas.” (Riwayat At – Tabrani)


07 March 2011

Pelepasan Dari Api Neraka

Tahukah wahai wanita sekalian, mengapa tugas mendidik anak lebih sesuai dilakukan oleh kaum wanita??

20 February 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM" DALAM SMS


Assalamualaikum, kita sering menulis dan menerima sms/email/fb/tagged/tweeter dll dengan dimulakan dengan perkataan "salam/akum/smekom" dan banyak lagi singkatan lain betul tak? Tapi tahu tak kita apa kah maksud singkatan perkataan tu....  mari kita tengok ini... saya terpaksa gunakan cara screenshoot agar tiada yang kecik hati.... "sebenarnya malas nak taip dan jimat masa, he he he " jom kita tengok

07 February 2011

Doa Untuk Ibu Bapa Sebagai Pembuka Pintu Rezeki

Gambar ambil dari Google


Rassulullah SAW pernah bersabda :

” Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup @ telah tiada)” Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :


” Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari”

Huraian hadith:
- Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ….tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris….. .. . Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita Dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)

InsyaAllah,

Berusaha dan bertawakal.. …insyallah ,

- Rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
STPM, IJAZAH dsb nya…..tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita…..Mari kita Cuba . Allahhuakhbar. .

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)

Caranya : ‘YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. …” (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup)

Untuk yang sudah meninggal : “YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

Sebarkanlah ilmu walaupun sebesar zarah…….




Cari Maksud Nama Islam :
Nama Islam Lalaki
Nama Islam Perempuan


Anda juga akan berminat :
Membentuk Keperibadian Anak
Aqiqah Untuk Anak
Etika Terhadap Anak


Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP