Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

16 May 2010

Manusia dan darah tinggi

Stroke..... memang sudah cukup sinonim dengan tekanan darah tinggi. Mengikut sumber dari "Mayo Clinic", antara orang yang cenderung dapat darah tinggi adalah orang yang berkulit gelap berbanding yang berkulit cerah, orang tua lebih tinggi peratusan daripada orang muda, namum sebenarnya ada banyak lagi punca yang dapat menyumbang kepada darah tinggi antaranya kurang bersenam dan pengambilan alkohol yang berlebihan serta pengambilan garam yang banyak dalam sehari.

Namun saudara Rizekon Arisandi ada petua bagaimakna hendak mengawal agar darah sentiasa berada di tahap yang selamat, antaranya ialah:-

1) Kawal berat badan- Katanya dengan mengawal berat badan, tekanan darah tinggi dapat di kawal dengan berkesan, jika berat badan bertambah, risiko akan bertambah, bergitu juga jika sebaliknya.

2) Jadikan senaman sebagai amalan- Aktiviti fizikal dapat menurunkan risiko darah tinggi, seminggu 3 kali, setiap sesi dalam 20minit sudah cukup untuk memberikan anda kesihatan yang optimum.

3) Kurangkan pengambilan garam- Purata orang sihat mengambil garam setiap hari adalah dalam 2.400mg/hari berbanding pesakit tekanan darah tinggi, mereka hanya boleh mengambil garam dalam masakan hanya 1.500mg/hari

4) Jangan ambil alkohol, jangan merokok, hindari stress adalah antara perkara-perkara yang perlu dijaga untuk mengelak tekanan darah meningkat.

Selain itu faktor pemakanan juga dapat membantu mengelak tekanan darah tinggi:,

1) Pengambilan potasium dapat menhindari daripada tekanan darah meningkat, makanan yang mengandungi potasium adalah buah-buahan dan sayur-sayuran, jika diamalkan pengambilan sayur dan buah-buahan sudah memadai sebagai makanan tambahan.

2) Kalsium, kalsium adalah penting untuk tulang, selain daripada itu kalsium juga dapat menurangkan risiko tekanan darah tinggi. Golongan dalam lingkungan 19-50 disarankan mengambil 1.000mg/hari manakala bagi 50thn ke atas perlu mengambil 1.200mg/hari, ibu mengandung digalakan mengambil kalsium lebih banyak untuk pembesaran kandungan, kalsium boleh didapati daripada susu segar.

3) Magnesium,  kekurangan megnesium dalam badan akan berisiko tinggi mendapatkan tekanan darah tinggi, sumber bagi magnesium adalah daripada kekacang, gandum, oat dan sayuran.

4) minyak ikan omega-3, boleh didapati daripada ikan makeral dan salmon. Walau bagaimanna pun ianya tiada bukti bahawa iannya boleh mengurangkan tekanan darah tinggi, namun ramai yang meyakininya

kredit untuk Rizekon


Anda mungkin berminat:
Doa untuk anak dan isteri
Hormati hak anak-anak
Tips pikat suami

Nama Islam untuk anak dan maksudnya:
Nama Islam anak lelaki
Nama Islam anak perempuan

 

4 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

terima kasih..info berguna..sebab keturunan awe ada darah tinggi dan kncing manis...

asmariamy said...

setiap penyakit mesti ada penawarnya Inyah Allah

Mommyyus said...

saya cadangkan ambik pristin & moo yang ada kat farmasi. memang berkesan...lepas makan fish oil pristin u try check balik dgn doctor, insyaAllah berkesan. saya dah cube.. dari sumber yang halal. jenama ni xde toxin.

asmariamy said...

terima kasih Mommyyus kerana sudi kongsi petua..... apa khabar Mommyyus

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP