Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

09 May 2010

Kasih sayang ibu bapa membawa kecemerlangan anak

Tugas sebagai ibu bapa bukanlah semudah yang kita fikirkan, dengan ibu bapa masa kini yang sibuk bekerja, dengan perangai dan kemahuan anak-anak yang bebeza-beza antara satu dengan yang lain walaupun adik beradik kembar. Hanya melalui pengalaman, Panduan/nasihat orang tua/orang berpengalaman, agama Insyah Allah sedikit sebanyak dapat membantu untuk membina sahsiah anak dan pencetus untuk anak menjadi kretif, bijak pandai. Berikut adalah panduan yang ingin dikongsi dalam hal-hal persediaan pasangan ibu bapa:

1. Semua pasangan mahukan keluaga yang bahagia, anak-anak yang sempurna dan cerdik, ibu bapa adalah orang pertama yang bertanggung jawab membentuk kelahiran bayi. Bermula dari awal perkahwinan, pasangan mesti membuat persiapan mental, fizikal, rohani mahupun dalam bentuk harta benda.

2. Dapakan ilmu(agama) dan kemahiran  tentang, (a)anak seawal dalam kandungan, (b)selepas dilahirkan, (c)semasa tumbesaran. banyak berkongsi pengalaman dengan orang tua2 atau yang mempunyai pengalaman luas tentang anak2, banyak membaca, menyertai kursus yang disediakan oleh "ngo" swasta mahupun kerajaan.

3. Anak-anak sememangnya berbeza, walaupun mereka adalah kembar seiras. Inilah keistimewaan yang terdapat pada anak-anak dan membuatkan mereka istimewa. Kesabaran sepanjang membesarkan mereka inilah inilah permulaan anda mengenali mereka dari sudut fizikal, mental, rohani mereka. Berikan juga peluang kepada anak-anak untuk memahami anda sebagai ibu dengan banyakan berinteraksi.

4. "Kau nak hidup, hiduplah. kalau tak nasiblah" Ini adalah satu bencana jangan ditunjukan diucaokan kepada anak-anak, kelak mereka membesar dengan liar dan menjadi beban kepada orang tua. Didiklah mereka dengan serius, lembut tapi tegas terutama ketika mereka sudah mempunyai akal untuk berfikir.

5. Didiklah anak-anak tentang adat dan adab ketimuran seperti bersalaman dengan orang tua, tetamu yang datang, bersopan santun, berbudi bahasa, taat kepada orang tua. Jangan dilupakan penekanan terhadap kerohanian, ajarlah mengenal dan mngamalkan Al-Quran, hadis-hadis cerita sahabat dan beribadat.

6. Pujilah jika anak-anak melakukan kebaikan dan jangan maki atau herdik anak-anak jika mereka melakukan kesalahan. Jangan marah mereka dihadapan orang lain ini akan menyebabkan mereka merasa rendah diri, berputus asa, dan tidak yakin pada diri sendiri. sebaiknya pandulah anak untuk menjadi insan yang lebih baik dan mereka akan rasa dirinya dihargai dan rasa selamat dan disayangi. Anak-anak akan rasa bertuah mempunyai ibu bapa yang 'terbaik" dalam mendidik mereka. Apabila dewasa nanti Insya Allah mereka akan tahu menghargai jasa ibu bapa mereka yang selama ini bersusah payah mendidik mereka menjadi insan yang berguna.

Tips rumah tangga yang anda minat:
Rahsiah isteri solehah
Elak perang besar suami isteri

Nama Islam anak dan maksud:
Nama Islam anak lelaki
Nama islam anak perempuan

No comments:

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP