Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

21 April 2010

Doa Untuk Anak

Anak-anak merupakan harta yang tak ternilai harganya, dengan kehadiran anak-anak sedikit sebanyak pasti menceriakan rumah tangga, lebih-lebih lagi jika anak-anak membesar dengan menjadi insan yang berguna. 
Lumrah sebagai ibubapa suka melihat anak-anak membesar dengan sihat dan baik aklaknya, lebih-lebih lagi dengan keadaan dunia globalisasi yang penuh dengan cubaan dan dugaan. Orang kata anak ibarat kain putih, ibubapalah yang mencorakannya, dengan memohon doa tehadapNya Insyah allah anak--anak kita akan menjadi anak yang taat pada perintah agama, orang tua dan berjasa pada bangsa, insyah Alllah. 

1. Doa memohon rahmat (Ali-Imran : 8-9)

8. (mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kami rahmat dari sisi Engkau, kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)"
9. "ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau mengumpulkan manusia untuk (menerima pembalasan pada) hari yang tak ada keraguan padanya". sesungguhnya Allah tidak menyalahi janji.


2. Doa  memohon zuriat yang baik (Ali-Imran : 38)

38. Di sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhannya seraya berkata; "Ya Tuhanku berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa."


3. Doa anak kerjakan solat (Ibrahim : 40-41)

40. "Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan sholat, Ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.'
41. "Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku, dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab. (hari kiamat)"


4. Doa anak taat kepada Allah (Al-Baqarah : 128)

128. Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan (jadikanlah) diantara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadat haji kami, dan terimalah taubat kami. sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.

No comments:

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP