Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

30 April 2010

Didiklah anak-anak tentang pengurusan wang

Sebagai ibu bapa pasti kita mahu melihat anak-anak kita bahagia, gembira hidup dengan serba serbi cukup termasuklah dalam pemberian wang saku kepada anak-anak. Pendidikan tentang pengurusan wang seharusnya diajar dari peringkat muda lagi agar dapat menanam sikap berhemah dalam berbelanja. Berikut beberapa bentuk pendidikan untuk anak:

A) Pecahkan wang saku
Katakan anda memberikan wang saku RM2 kepada anak-anak, berikanlah sekeping wang kertas RM1 dan baki RM1 lagi dalam bentuk duit syiling. Nampak pelik bukan?? Logiknya peranan awal ibu bapa adalah ajar anak supaya asingkan beberapa duit syiling untuk di masukkan dalam tabung, lama-kelamaan anak akan terbiasa untuk menabung.

B) Matlamat
Berbicang dengan anak tentang matlamat mereka menabung merupakan kunci kejayaan anak-anak menabung. Tentukan matlamat mereka, mungkin basikal, alat permainan, kasut, permainan video, ini semua adalah matlamat mereka pada peringkat awal, pada peringkat seterusnya anda boleh 'set' kat matlamat yang lebih luas seperti simpanan untuk melanjutkan pelajaran.

C) Pekenalkan mereka erti pelaburan
Anak-anak yang sudah biasa menabung Insyah Allah akan terbawa menjadi tabiat. anak semakin membesar, pekenalkan mereka konsep pelaburan untuk menggandakan nilai tabungan mereka.

D) Didik anak amalkan simpan rekod kewangan
Galakkan anak menyimpan resit-resit pembelian mainan, buku, kasut atau barangan lain pada satu sampul dan mencatit dalam buku yang ringkas agar mereka boleh menganalisa aliran kewangan mereka. Dengan ini dapat mendidik anak meguruskan kewangan mereka dengan lebih teratur dan sistematik pada masa hadapan.

E) Ibu bapa sebagai contoh
Untuk mendidik anak agar menjadikan menabung sebagai tabiat, ibu bapa seharusnya menunjukkan sikap suka menabung terlebih dahulu. Anak-anak akan lebih mudah ikut apa yang ditunjukan oleh orang tua mereka. 


Lebih banyak perkongsian maklumat di:
Doa untuk anak
Tips elak suami isteri PERANG BESAR
Nama Islam anak lelaki
Nama Islam anak perempuan

    

No comments:

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP