Murnturb

Feeds

Terkini di Nuffnang

15 January 2014

UMMATI... UMMATI... UMMATI BUKANLAH PERKATAAN TERAKHIR NABI SEBELUM WAFAT

Bismillahirrahmanirrahim.
Berhajat untuk menulis sedikit, rindu pula untuk menulis :-) Mudah-mudahan Allah meredhakan.

Terkesima, apabila mendengar sebuah talk berkenaan dengan syiah. Selama ini, saya percaya kalimah ummati-ummati adalah perkataan terakhir daripada Rasulullah sebelum wafatnya. Hakikatnya, lafaz terakhir daripada Rasulullah S.A.W  ialah "Allahumma Rafiqul A'laa'" bermaksud kembalilah aku kepada teman yang Maha tinggi.

Benar, lafaz ummati, ummati itu adalah kata-kata daripada Rasulullah S.A.W kepada Fatimah, tetapi bukan lafaz akhir. Ini adalah ciptaan Syiah yang ingin menghapuskan segala hadis yang ada kaitannya dengan Aisyah. Bukankah saat terakhir Rasulullah di pangku Aisyah?

wallahua'lam, ayuh kita usaha lagi mempelajari sanad hadis. purely and directly from Rasulullah S.A.W. 

(kredit kepada muslimahqawiyah)



Nama Islam dan maksud:


Anda juga berminat:


25 August 2013

NAMA-NAMA YANG DILARANG DALAM ISLAM


 Anak merupakan anugerah yang diamanahkan oleh Nya bersesuaian status manusia sebagai  khalifah di muka bumi. Hakikat paling asas untuk membentuk anak bolehlah dikatakan bermula daripada nama, sebab nama yang dibawa oleh anak merupakan doa untuk mereka. Janganlah pula asal sedap di telinga tanpa diketahui maksud terselindung yang tidak diketahui maknanya. JIKA NAMA TERSEBUT BURUK DAN MEMALUKAN, IBUBAPA BOLEH DIKIRA MENZALIMI DAN DERHAKA KEPADA SI ANAK.



1.     Pengabdian / Penghambaan
Syarak menegah menamakan seseorang atau anak dengan nama yang dilarang seperti yang khusus bagi Allah atau sembahan-sembahan lain. Jauhilah dari nama-nama yang menunjukkan pengabdian/penghambaan kepada selain Allah seperti Abdul-Kaabah (Hamba Kaabah), Abdun-Nabi (Hamba Nabi), Abdul-‘Uzza (Hamba Tuhan ‘Uzza) dan sebagainya.

10 January 2012

Selamat tahun baru 2012 kepada semua

gambar ni diambil dari rumah, rezeki anak2 nak
tengok bunga api tercapai jua.
Assalamualaikum semua..... apa khabar?? saya harap kita semua sihat2 hendaknya dan sentiasa dalam perlindunganNya. Syukur Alhamdulillah kerana dipanjangkan usia sehingga dapat melangkah ke tahun baru ini. Semoga anda, kalian, kita semua lebih sukses di tahun ini dan tahun2 mendatang, Insyah Allah. sekian bingkisan dari saya. :)

28 September 2011

BERBLOGING DENGAN ANDROID

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada "reader2" ku. Saya harap semua dalam keadaan sihat bahagia disamping keluarga. Ini adalah kali pertama saya berblog menggunakan android, dan untuk follower edarannama.blogspot.com kali ni blog ini akan meluaskan niche daripada niche nama Islam, keagamaan, rumahtangga kepada niche yang lebih luas. Blog ini akan berkongsi tentang tips photografi, kehidupan saya dan keluarga (diari), perniagaan.
Diharap dengan peluasan niche ini akan memeriahkan lagi blog ini. Dan saya ingin mengucapkan banyak2 terima kasih kepada follower2, pelawat Nama Islam dan silent reader, tanpa anda semua tiadalah blog saya ini.
Published with Blogger-droid v1.7.4

06 August 2011

This will make your "Balik Kampung" trip this Raya extra special




      Have your new Proton Inspira delivered in time for your trip back home this Raya. With an interest rate of 2.33% p.a, 5 years free servicing and 5 year warranty, your Balik Kampung trip will be extra enjoyable this year. Visit your nearest Proton showroom to put the Inspira to the test.

This Hari Raya is the best time to buy a Proton Inspira.



Nama Islam dan maksud:

Anda juga berminat tentang ini:


Kebencian iblis apabila tibanya ramadhan


        
            Rasulullah s.a.w. ada menyoal Iblis tentang puasa di bulan Ramadhan, jawab Iblis,

Fadilat, faedah puasa dan puasa ramadhan

         Assalamualaikum kepada rakan2 blogger, pelawat blog yang dikasihi semua, dah lama rasanya tak kemaskini blog, sempena hari mulia bulan mulia ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa di bulan Ramadhan ini, semoga ibadah kita mendapat berqah dariNya Insyah Allah. Diharap rakan2 sekalian mendapat apa yang dikehendaki......
         
         Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya. 

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP